Proef Loopuyt gin en cocktail The Raspberry Beret in de geheime speakeasy bar van Loopuyt

Gisteren waren wij in het kader van onze laatste les van de Liquoristen-opleiding te gast bij Loopuyt in Schiedam. Mooie gin en bijpassende tonic met een goed verhaal en een opvallende marketing.

Eigenaar en bedenker Jan van Stigt Thans heette ons bij Loopuyt welkom. Distillateur Jaco van der Leun legde uit welke 12 botanicals er in Loopuyt-gin zitten en top-bartender David Trampe maakte zijn award-winnende cocktail The Raspberry Beret voor ons.

Sinds 1772
De geschiedenis van Loopuyt verliep grillig. De firma is in 1772 opgericht, als assurantiekantoor en als distillateur. Het distillatieproces verdween, het assurantiekantoor bleef tot op heden. En nu is er Loopuyt gin.

Jan van Stigt Thans kocht jaren geleden het merkenrecht van Loopuyt. De 19e- eeuwse distillateur en bankier Jan Loopuyt had namelijk een eigen jenever. In 1915 verkocht hij zijn merk Loopuyt aan de firma Blankenheym & Nolet, dat later weer onderdeel werd van Bols. Uiteindelijk verdween de Loopuyt jenever in de vorige eeuw al snel uit beeld. Door het merk opnieuw te deponeren is Jan van Stigt Thans eigenaar geworden van deze bijzondere (jenever)naam.

Jan van Stigt Thans wilde op gegeven moment wat relatiegeschenken. Aanvankelijk als grapje met jenever, maar toen hij zich wat meer verdiepte in de oude geschiedenis van het bedrijf, kwam hij op het idee om gin onder die naam te maken. Hij trok Jaco van der Leun aan die voorheen bij Rutte & Zn werkte en in de zomer van 2013 is de ontwikkeling van de gin gestart. De uitgangspunten waren: een gin met natuurlijke producten die perfect te mixen was met tonic.

New Western gin: jeneverbes + botanicals
Jan van Stigt Thans legt uit dat de Loopuyt-gin een ‘new western gin’ is. De klassieke London Dry Gin, zoals Gordon’s, is vrij neutraal en hier speelt de jeneverbes de hoofdrol. Naast dat type gin werd de New Western Gin bedacht. Bombay Sapphire was rond 1980 de eerste gin die aan de verplichte jeneverbes een serie ‘botanicals’ (vruchten, kruiden, specerijen, zaden, bloemen en/of bessen) toevoegde en dat ook vermeldde op de fles. De bekende Hendrick’s doet dat ook. Loopuyt is ookzo’n type gin in de New Western-stijl.

11+ 1
Jaco van der Leun, de master distiller van P. Loopuyt & Co., legt ons uit dat zij aanvankelijk met 11 botanicals wilden werken. Uiteraard jeneverbes, dat moet bij gin. Grapefruit- en sinaasappelschil zorgen voor de frisheid. Lavendel voor de bloemigheid en kruidigheid. De drie superfruits (gojibes, incabes en moeibeibes) zorgen voor subtiliteit en een vleugje zoetigheid die de gin een prettige ronde afdronk geven. Koriander zorgt voor kruidigheid, frisheid en een stevige afdronk. Nootmuskaat zorgt voor een prikkelende bite. Kardemom zorgt voor een aangename zoetigheid en een bite in de afdronk. Kinebast zorgt voor tegenwicht tegen het bloemige en zorgt voor een houtige droge afdronk.

Toch misten de mannen nog iets. Het geheim vond Jaco uiteindelijk in de Eiffel waar men veel Himbeergeist maakt. Framboos dus! Die werd toegevoegd en maakte het recept compleet. De framboos zorgt ervoor dat Loopuyt-gin ronder en gepolijster is. Het maakt de gin vriendelijker.

Het bijzondere is dat alle twaalf ingrediënten apart gedistilleerd worden en daarna worden samengevoegd.

En welke tonic?
Nu de gin er was, zocht men naar de perfecte bijpassende tonic. Het werd uiteindelijk na veel proeven de Loopuyt tonic die voor het bedrijf gemaakt wordt! De perfecte combi dus voor de Loopuyt G & T.
|En omdat ginger beer steeds populairder wordt, gaat binnenkort ook de Loopuyt Ginger Beer in productie, verklapte Jan van Stigt Thans me. Een bekende cocktail met ginger beer is de Moscow Mule. Die is met wodka en ginger beer (zie mijn recept hier). Ik vroeg Jan dan ook hoe de Loopuyt-versie ging heten, misschien de ‘Dutch Mule’…? Lag te voor de hand. De Loopuyt-versie van de Moscow Mule gaat “Loopuyt GINger” heten. Tja. Ik had het kunnen weten. Ben benieuwd naar de combi in elk geval!

Speakeasy
Hoe maak je het verschil in een inmiddels redelijk verzadigd lijkende ginmarkt? Naast een goed product, heb je een verhaal nodig, en ambassadeurs van je merk.

Voor de beleving is bij Loopuyt gezorgd. In de dop van de fles zit een munt waarmee je via internet een bezoek kunt regelen aan de bar in Schiedam. Je krijgt dan een uitnodiging voor een bezoek aan de geheime bar in het pand van Loopuyt! Absoluut de moeite waard.

Na het juiste wachtwoord wordt je binnengelaten. Via een trapje in het gelijknamige assurantiekantoor van Loopuyt kom je uiteindelijk in de speakeasy-bar op de 2e etage. De speakeasy bar? Die stamt uit de tijd van de Amerikaanse drooglegging. Geheime bars waar je wat kon drinken, en waar je zachtjes praatte. Loopuyt heeft dat nagebootst. Het is leuk, en je kunt er allerlei cocktails met Loopuyt gin en tonic proeven.

Loopuyt G & T
Voor een mooie Loopuyt G & T combineer je Loopuyt gin met Loopuyt tonic en garneert deze met een citroengrasstengel. Dit is de aangeraden combi van Loopuyt zelf en die kregen wij ook te proeven. Vrij strak. Heb je het liever fruitiger? Andere varianten zijn bijvoorbeeld met een framboos. Of met kumquatschilletje, jeneverbessen en rozenblaadjes.

Raspberry Beret - LoopuytThe Raspberry Beret by David Trampe
Top-bartender David Trampe maakte voor ons zijn award-winnende cocktail The Raspberry Beret. Wow! Ik was onder de indruk. Elegantie met perfecte harmonie en smaken. Echt heel mooi! Trampe won met deze cocktail in mei 2015 de Sensez Battle of the Brand Ambassadors. Hij moest daarvoor in 13 minuten een ‘signature cocktail’ in drievoud presenteren. De cocktail is vernoemd naar het succesnummer van Prince. Een mix van Loopuyt Gin, sour rhubarb likeur, Campari, citroensap, suikersiroop, gegarneerd met drie frambozen zorgde ervoor dat de jury unaniem was.

En hier is het recept:

Ingrediënten

  • 50ml Loopuyt dry gin
  • 25ml Sour rhubarb likeur van De Kuyper
  • 5ml Campari
  • 25ml vers citroensap
  • 12ml suikersiroop (verhouding 2:1)
  • 3 frambozen

Bereiding

  • Koel een cocktailglas met crushed ice.
  • Shake alle ingrediënten (behalve de frambozen) met ijs.
  • Schenk de vloeistof in het gekoelde cocktailglas (dubbel gezeefd: via de strainer op je shaker en door een klein (thee)zeefje).
  • Snij een schilletje van een sinaasappel en sproei wat van de olieën over de cocktail en bestrijk de rand van het glas ermee.
  • Garneer met drie frambozen op een cocktailprikkertje en leg die op de rand van het glas.

Het YouTube-filmpje kun je hier bekijken.

  En zo zag mijn variant eruit die ik een paar dagen later zelf thuis maakte. Nog steeds lekker!

Pink Loopuyt by @vinissima|Mijn eigen variant met de gin en tonic van Loopuyt is de volgende:
Scheut Pinkyrose siroop “Spiced Lemon & Rose’ bij 40ml Loopuyt gin. Aanvullen met 100ml en als garnering frambozen. Het resultaat is redelijk zoet en lekker fruitig met fijne citrustonen.

Cheers! Maar niet te hard praten, hè, als je in de speakeasy bar bent!

Advertentie

Ingrid Larmoyeur geslaagd voor examen SWEN Register Wijndocent

IMG_4499Woensdag 29 oktober jl. hebben drie wijndocenten succesvol het examen SWEN Register Wijndocent afgelegd. Het zijn Ingrid Larmoyeur, Iteke van der Vlugt en Klazien Vermeer. Zij krijgen hiermee het recht om de titel SWEN Register Wijndocent te voeren en worden opgenomen in het register.

Het examen vond plaats bij het Productschap Wijn in Zoetermeer. Hiermee komt het totaal aantal SWEN Register Wijndocenten op zeventien.

Garantie
Het examen bestaat sinds anderhalf jaar. Frank Jacobs, voorzitter van de examencommissie, zegt erover: “Wijndocenten met deze titel mogen niet alleen worden beschouwd als de crème de la crème binnen het Nederlandse wijnonderwijs, maar de opname in het register vormt tevens een garantie naar hun huidige en toekomstige leerlingen dat een wijncursus op het niveau SWEN 1 en 2 door hen op een plezierige, begrijpelijke en vooral didactisch verantwoorde manier zal worden verzorgd.’

Hoger niveau
Het examen SWEN Register Wijndocent is opgezet door de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) en het Productschap Wijn om het wijnonderwijs in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Om dit te realiseren is het noodzakelijk eisen te stellen aan het beroep wijndocent. Wijndocenten die lesgeven op niveau I en/of II van de SWEN en die aan de gestelde eisen voldoen komen in aanmerking om, na het succesvol afleggen van het examen, de titel SWEN Register Wijndocent te voeren. Het examen is tot stand gekomen in samenwerking met PLATO, het onderwijskundig adviesbureau verbonden aan de Universiteit Leiden

Nederlandse wijnbouw
Het examen bestaat uit het verzorgen van een les van 30 minuten inclusief proeverij op niveau I of II van de SWEN. De les wordt beoordeeld door de Examencommissie SWEN Register Wijndocent.
Ingrid Larmoyeur (@vinissima) hield de presentatie met in de examencommissie niemand minder dan Frank Jacobs, Gerhard Horstink en Karel de Graaf. Stevig kritisch publiek om iets te vertellen over ‘Nederlandse wijnbouw – kansrijk of kansloos’. De eindconclusie van Ingrid luidde “kansrijk”, maar daar werd ze stevig over aan de tand gevoeld door de commissie.

Bijzondere Nederwijnen
Tijdens de les kregen de commissieleden een mooie selectie van bijzondere Nederlandse wijnen. Elk met een eigen verhaal.
De 2012 Brut de Holset van Sint Martinus is van johanniter en cabernet blanc en heeft onlangs een gouden medaille gewonnen op de Wijnkeuring der Lage Landen.
De 2013 Schouwen-Druiveland blanc van De Kleine Schorre in Zeeland van druifjes pinot blanc en auxerrois is de ‘Dutch Treat’ in KLM’s Business Class.
En de 2012 regent barrique – De Kus van Thérèse werd geschonken aan alle wereldleiders op de atoomtop in maart. Je moet maar durven. Ook trouwens om €24,95 voor een halve liter te vragen!
Neerlands best. Als je mensen met dat soort wijnen niet meer weet te overtuigen, weet ik het ook niet meer. Na de presentatie volgde een pittige – en terechte! – discussie over prijsniveau, smaak en kwaliteit van Nederwijn en het gebruik van hybride druivenrassen. Overall ziet Ingrid kansen voor Nederlandse wijn als Nederlandse wijnboeren zich voorlopig blijven concentreren op kwaliteitsverbetering.

Wie een avondje meer wil weten over Nederlandse wijn, kan bij @vinissima boeken…!

Meer info examen SWEN Register Wijndocent
Op 27 mei en 28 oktober 2015 wordt het examen SWEN Register Wijndocent opnieuw afgenomen.
Meer informatie over het examen, de toelatingseisen, inschrijven en de examencommissie vindt u op www.registerwijndocent.nl.

 

#SHAREaSHERRY: @vinissima bezoekt 8 sherry bodegas

IMG_1839.JPG
Vinissima gaat de komende dagen met de Verenigde Vinologen Nederland op bezoek bij acht bodegas in Jerez om sherry te proeven. Volg de belevenissen en leer terloops meer over deze boeiende veelzijdige wijn. Op vinissima.nl en via twitter @vinissima kun je me volgen. De verhalen hebben de titel “Share a Sherry”.

We bezoeken de volgende bodegas:
Lustau
Gonzalez Byass
Hidalgo la Gitana
Bodegas El Maestro Sierra
Bodegas Grupo Estevez
Bodegas Williams & Humbert
Delgado Zuleta
En natuurlijk het Consejo Regulador de Jerez.

Ik zeg alvast:
¡Salud!

Rhônefeiten (Rhône deel 2)

Tijdens mijn recente tripje naar de Rhône en het ‘Rhône Découvertes Seminar’ met andere wijndocenten, heb ik een aantal Rhônefeiten getwittert. Deze en nog wat extra wetenswaardigheden over Rhônewijnen heb ik hier nog eens handzaam bijeen gezet.

  • De Rhône bevat 18 lokale herkomstgebieden, ook wel appellaties of crus genoemd: 8 in de noordelijke Rhône, 8 in de zuidelijke Rhône en 2 voor versterkte wijn (zoete dessertwijn, ofwel vin doux naturel.
  • IMG_1746De 8 appellaties van Noord-Rhône zijn van noord naar zuid: Côte-Rôtie (rood van min. 80% syrah en max. 20% viognier; 18-36 maanden foederrijping), Condrieu (wit van 100% viognier), Château-Grillet (wit van 100% viognier met min. 2 jaar foederrijping), Saint-Joseph (rood syrah met max. 10% marsanne/roussanne en wit van marsanne en/of roussanne), Crozes-Hermitage (rood syrah met max. 15% marsanne/roussanne en wit van marsanne en/of roussanne), Hermitage (rood syrah met max. 15% marsanne/roussanne en wit van marsanne en/of roussanne), Cornas (rood van 100% syrah) en Saint-Péray (stille of mousserende witte wijn van marsanne en/of roussanne).
  • kaart Noord- en Zuid-RhôneDe 8 appellaties van Zuid-Rhône zijn van noord naar zuid: Vinsobres (rood van min. 50% grenache, 25% syrah en/of mourvèdre en/of max. 25% andere rassen), Rasteau (rood van min. 50% grenache, min. 20% syrah en/of mourvèdre en max. 20% andere rassen), Gigondas (rood en rosé van max. 80% grenache en min. 15% syrah en mourvèdre; en rosé van max. 80% grenache en max. 25% andere rassen), Vacqueyras (rood van min. 50% grenache, min. 20% syrah en mourvèdre en max. 10% andere rassen behalve carignan; rosé van max. 60% grenache en min. 15% mourvèdre en cinsault; en wit van clairette, grenache blanc, bourboulenc, roussanne, marsanne en viognier die alleen individueel niet meer dan 80% van de blend mogen innemen), Beaumes de Venise (stille rode wijn van min. 50% grenache, 25% syrah en max. 20% mourvèdre en andere rode rassen en max. 5% witte rassen), Châteauneuf-du-Pape (rood van max. 13 rassen als je de verschillende kleurvarianten van b.v. grenache en terret niet meetelt, b.v. grenache, syrah, mourvèdre, maar ook muscardin, counoise en enkele witte rassen!; wit van clairette, bourboulenc e.a.; maar wil je maar 1 ras gebruiken dan mag dat ook!), Lirac (rood en rosé van vooral grenache, cinsault, syrah en mourvèdre; en wit van clairette, bourboulenc en grenache blanc) en Tavel (rosé van grenache met max. 15% cinsault en clairette blanc en rosé en max. 10% picpoul, calitor, bourboulenc, mourvèdre, syrah en carignan).
  • De 2 zoete/dessertwijnen (vin doux naturel) zijn: Rasteau (rood van meestal 100% grenache noir, maar er mag max. 10% andere rassen in) en Muscat Beaumes de Venise (meestal wit van muscat de Frontignan, maar er is ook een zoete rode variant!).
  • Daarnaast is er de generieke appellatie Côtes du Rhône (deze wijn kan uit 171 verschillende dorpjes en gemeenten komen) en de Côtes du Rhône-Villages (uit 95 gemeentes, waarvan er 17 ook op het etiket vermeld mogen worden!).
  • De 18 Côtes du Rhône-Villages die hun gemeentenaam op het etiket mogen vermelden zijn: Rochegude, Rousset-les-Vignes, Saint-Maurice en Saint-Pantaléon-les-Vignes (4x) in de Drôme; Cairanne, Massif d’Uchaux, Plan de Dieu (nieuw sinds 2005), Puyméras (mag naam sinds 2005 op etiket), Roaix, Sablet, Séguret, Valréas en Visan (9x) in de Vaucluse; en Chusclan, Laudun, Saint-Gervais en Signargues (4x) in de Gard.
  • IMG_1798De belangrijkste rode druivenrassen zijn: grenache noir, syrah en mourvèdre. Daarnaast ook carignan en cinsault.
  • De belangrijkste witte rassen zijn: grenache blanc, clairette, marsanne, roussanne, viognier en bourboulenc. Daarnaast ookt picpoul en ugni blanc.
  • De appellaties van de Noord-Rhône gebruiken voor rode wijn alleen syrah (en mogen soms in hun rode wijnen een beperkt percentage witte rassen gebruiken!). Condrieu is wit en is van 100% viognier.
  • De meeste rode wijnen uit de zuidelijke Rhône zijn blends van de diverse rassen, waarbij grenache vaak wel een hoofdrol speelt. Bij wit zijn met name marsanne en roussanne belangrijk.
  • Voor Côtes du Rhône is grenache belangrijk, daarnaast ook syrah en mourvèdre.

En hier alle Rhônefeiten op een rijtje:

#Rhônefeiten nr. 1:
Muscat de Beaumes de Venise kan ook rood en zoet zijn! Als vin doux naturel van RODE muscat. Muscat is er namelijk in 3 kleuren: wit rood pink.

#Rhônefeiten nr. 2:
Châteauneuf-du-Pape kan een blend van maximaal 13 verschillende druivenrassen zijn (b.v. bij Beaucastel). Of zelfs van 1, de keuze van het ras is vrij (Château Rayas is b.v. alleen van grenache).

#Rhônefeiten nr. 3:
Châteauneuf-du-Pape noemt men “le marriage du 13 cépages” (een blend van 13 verschillende druivenrassen). Maar in feite zijn het er meer, is recent ontdekt! Sommige rassen zijn er in meer kleuren. Grenache en terret zijn er b.v. als blanc rouge gris-variant!

#Rhônefeiten nr. 4:
Plan de Dieu is een Rhône-appelatie voor rode Rhône-wijn sinds 2005.

#Rhônefeiten nr. 5:
Vacqueyras is de meest enthousiaste bio-appelatie in de Rhône. 28% producenten is of gaat bio.

IMG_1717#Rhônefeiten nr. 6:
Coteaux du Tricastin heet sinds 2010 Grignan-Les Adhemar!? De Fransen associeerden de naam teveel met de gelijknamige kerncentrale die in 2008 uranium lekte.

#Rhônefeiten nr. 7:
Gigondas mag max. 80% syrah. Min. 15% syrah en mourvèdre. En max. 10% andere rassen.

#Rhônefeiten nr. 8:
er zijn veel ‘bush vines’ in Rasteau. En de wijnstokken zijn laag vanwege mistral, anders breekt de wijnstok.

IMG_1721#Rhônefeiten nr. 9:
Het ingewikkelde lappendekentje van verschillende wijngaarden en druivenrassen van de Cave de Rasteau…

#Rhônefeiten nr. 10:
De #Rhône kent 18 crus. 8 in Noord (oa Hermitage). 8 in Zuid (oa Ch9-du-Pape). En 2 voor zoet (vin doux naturel).

#Rhônefeiten nr. 11:
De 2 zoete crus in de #Rhône zijn: witte Muscat de Beaumes de Venise en rode Rasteau. Het zijn versterkte ‘vin doux naturel’.

#Rhônefeiten nr. 12:
de generieke AC Côtes du #Rhône mag in 171 gemeentes gemaakt worden. Hun naam mag niet op het etiket vermeld worden.

#Rhônefeiten nr. 13:
Côtes du Rhône Villages mag in 95 gemeentes gemaakt worden. Slechts 17 mogen ook naam op etiket, oa Cairanne, Laudun, Plan de Dieu, Sablet en Visan.

IMG_1834#Rhônefeiten nr. 14:
Saint Péray proeven. Wit en bubbels (méthode traditionelle) van marsanne en/of roussanne. Steile hellingen op graniet.

#Rhônefeiten nr. 15
Saint-Joseph proeven. Rood van syrah (en max. 10% witte marsanne/roussanne) met finesse. Wit van marsanne en roussanne fris en gul.

#Rhônefeiten nr. 16:
Cornas proeven. Alleen rode wijn. Van 100% syrah. Zuid-hellingen waardoor als 1e rijp in N-Rhône. Stevig, tanninerijk. Op dronk vanaf 5 jaar.

bodem Hermitage#Rhônefeiten nr. 17:
Hermitage proeven. Rood van syrah met max 15% witte marsanne en rousanne. Wat streng als jong. Full body, steenfruit en leer. Bodem: graniet.

#Rhônefeiten nr. 18:
Witte Hermitage is van roussanne en marsanne. Rijk, bloemen, vanille en geroosterde amandel. Rijpen verrassend lang en goed.

IMG_1766#Rhônefeiten nr. 19:
‘confusion sexuelle’ in Hermitage: mannetjesinsecten verwarren door geur van vrouwtjes te verspreiden. Werkt uitputtend!

#Rhônefeiten nr. 20::
Hij bestaat echt! Vin de paille uit Hermitage…

#Rhônefeiten nr. 20:
M. Chapoutier werkt met paarden in Hermitage. Drukt de grond minder in dan trekkers.

IMG_1832#Rhônefeiten nr. 21:
Côte-Rôtie is er alleen in rood. Naast >80% syrah mag de wijn max. 20% witte viognier bevatten!

#Rhônefeiten nr. 22:
Côte-Rôtie smaakt kruidig. Viooltjes. Truffel. Gedroogd fruit. Leer. Mokka. Choco. Kaneel. Na enige jaren ook vanille.

#Rhônefeiten nr. 23:
Er bestaat ook zoete ‘vin de paille’ en ‘vendange tardive’ van 100% viognier in Condrieu. Maar aanduiding mag niet op etiket.

#Rhônefeiten nr. 24:
Prachtig. Op de persconferentie aan einde Rhône Découvertes net is een nieuwe e-learning module aangekondigd. Wordt leuk! Goed initiatief. Ik kan niet wachten…!

#Rhônefeiten nr. 25:
Ik was vergeten waarom viognier ooit mijn favoriete druifje was. Nu weet ik het weer…: Condrieu! De druif toont zich nergens mooier!

IMG_1691Rhônefeiten nr. 26:
Na 4 dagen, 160 wijnen en 25 #Rhônefeiten verlaat @vinissima de #Rhône #Découvertes. Binnenkort nog een blogje…
En die is er inmiddels!

Wijnreis Oostenrijk: Wachau en Burgenland

Vijf dagen met onze wijnclub Le Tire Bouchon naar Oostenrijk. Lekker…!

Nikolaihof
Op dag 1 stond al meteen na aankomst een proeverij en diner bij Nikolaihof op het programma. We werden rondgeleid door het wijnhuis en de kelders die een lange geschiedenis en traditie hebben. Sinds 1971 werkt het huis ook biodynamisch. De start was in de historische binnenplaats met de Rieslingsekt volgens méthode traditionelle (Flaschengärung). Mooi fris. Hoge zuurgraad. Fijne elegante mousse.
De 2011 Grüner Veltliner ‘Hefeabzug’ is een lekkere volle ‘sur lie’-wijn die een half jaar op gistresten heeft gerijpt. De 2010 ‘Gemischter Satz’ Elisabeth Tradition is een typisch Oostenrijks verschijnsel. De ‘Gemischter Satz’ komt van diverse druivenrassen die kriskras door elkaar op hetzelfde veld staan. Ze worden samen geoogst en gevinifieerd. De wijn is van riesling, weissburgunder, grüner veltliner en neuburger. Vol. Bittertje. Zuiver. Rijp fruit en karaktervol. Top, maar ook €19,20.
De specialiteit van het huis – of gedurfde rariteit! – is de riesling die heel lang op grote houten foeders heeft gerijpt. En met heel lang bedoel ik ook heel lang. De 1998 Nikolaihof Steinriesler, riesling trocken heeft 14 jaar op foeder gelegen en is pas in april 2012 op fles gebracht. Mooie volle neus. Zuiver. In de verte wat subtiele houttonen. Licht notig. Verrassend fris. Lange afdronk. Kan nog zeker 30 jaar bewaard worden. €27.
De 1995 Nikolaihof Vinothek, riesling trocken heeft zelfs 17 jaar op foeder gelegen! Zuiver en fris. Top! Kan volgens de producent wel een half jaar open staan.
De 2011 frühroter veltliner kende ik nog niet. Een vroeg rood ras waar witte wijn van gemaakt wordt. Het is een kruising van roter veltliner x sylvaner en wordt ook malvasier genoemd. Vroeg rijp. Fruitig en ronder en met mildere zuren dan de grüner veltliner. Deze wijn had het typerende amandeltoontje.

Demeter
Ik kende Nikolaihof nog niet, maar ben zeker onder de indruk. Zuivere wijnen. Fraicheur, ook de lang gerijpte wijnen. Boeiende geschiedenis. Biodynamie sinds 1971 à la keurmerk Demeter. Mevrouw Saahs weet er met passie en overtuiging over te vertellen; en dat overtuigt me meer dan de missiedrang van biodynamie-god Nicolas Joly. Oostenrijk telt overigens circa 600 bio-wijnbedrijven en maar 28 biodynamische. Bedrijven met het Demeter-keurmerk voldoen in elk geval aan de normen voor biologische landbouw, zoals die binnen de Europese wetgeving gelden. Daarnaast voldoen ze aan een serie Demeter-normen en –richtlijnen. Dat gaat over bijvoorbeeld normen voor vruchtwisseling, maar ook voor verpakking. Richtlijnen zijn er voor bijvoorbeeld bemesting, bedrijfskarakter en grondbewerking. Naast harde controleerbare normen maakt elk biodynamisch bedrijf ook individuele keuzes op basis van de principes en algemene richtlijnen.

Mahlzeit! bij Domaine Wachau
De volgende ochtend gingen we op weg naar een proeverij en lunch bij Domaine Wachau. Domaine Wachau bewijst dat coöperaties prachtige complexe wijnen kunnen maken. We startten met een ‘Jungwein’. Een jonge wijn uit 2012 die nog niet gezegend is. Dat gebeurt pas op 11 november. Tot die tijd drink je de ongezegende wijn in de linker hand en zeg je niet “Prost!” maar “Mahlzeit!”. Vervolgens kregen we een heerlijke regionale lunch in hun prachtige barocke Kellerschlössel. Hier kregen we ook een bijzondere ‘Raritäten u. Altweinverkostung’. Vooral interessant waren de 1990 Grüner Veltliner Smaragd Rossatzer, 1981 Riesling Kabinett Bürgerspital en 1969 Grüner Veltliner Auslese Achleiten! Oxidatief, wat weinig fruit, maar fris, mooie zuren en een lange karaktervolle afdronk. De 1969er is prachtig. Levendig. Weelderig. Geconfijt fruit. Hmmm!

Raritäten u. Altweinverkostung
De smaak van oude wijnen…voor veel mensen onbekend, dan wel niet gewenst. Engelsen houden van gerijpte wijnen. Nederlanders eerder van jonge(re) wijnen. De ‘Raritäten u. Altweinverkostung’ bij Domaine Wachau liet zien hoe mooi, maar ook hoe fris, oude wijnen nog kunnen zijn. Toch nog enkele algemene kenmerken van oude(re) wijnen:

  • Oxidatief (‘Altersfirn’ in het Duits). Dat herken je aan tonen van vochtige aarde, noten en zwarte thee. Dit wordt als positief ervaren, evenals:
  • Petroleumtonen.

Als eerder onaangenaam wordt ervaren:

  • UTA (Untypische Alterungsnote). De wijn is niet meer voor z’n druivenras herkenbaar en oogt over de kop. Dit merk je aan drogende tannines en wat zepige boenwasachtige bittere tonen.
  • Lagerböckser, een reductie-aroma, is te merken aan stank i.c. de lucht van rotte eieren, knoflook en geit (Bock = geit). Böckser is een van de meest voorkomende wijnfouten.

Burgenland
Dan op naar het veel vlakkere Burgenland rond de Neusiedler See. De kasteelheer van Schloss Halbturn was helaas even vergeten dat we een rondleiding en proeverij zouden krijgen van hem. Hij zat in Amerika en had de sleutel van het slot meegenomen. Wel lekker gegeten en geslapen hier en de aangename tot zeer goede wijnen van Kœnigsegg / Schloss Halbturn geproefd, zoals 2007 Cuvée Rot Premium, Kœnigsegg. Een mooie blend van blaufränkisch, St. Laurent en zweigelt die 12 maanden barriquerijping heeft gehad. Goede vulling. Aangename zuren. Donker fruit en goed geïntegreerd hout. €9,70. Ook de 2008 pinot noir, Schloss Halbturn beviel me goed. Met €38 mag dat ook wel. Ook deze wijn heeft 12 maanden barriquerijping. Mooie aardse neus. Rijp. Een klein zoetje. Zachte tannines. Heerlijk! De wat strakkere 2008 Imperial Rot, Schloss Halbturn (€18,50, 14 maanden barrique, van cabernet sauvignon, blaufränkisch, merlot en cabernet franc) viel bij velen ook in goeden aarde.

Dankbarkeit
Het diner bij Gasthof Dankbarkeit met eigen wijnen van Josef Lentsch / Dankbarkeit was heerlijk. Mij bevielen vooral de elegante aardse 2008 pinot noir, Dankbarkeit (€14,50 met 50% rijping in nieuwe 500L-vaten) bij “Reerücken mit Kohlsprossen und Grammel-Roulade” en de 2007 Trockenbeerenauslese “Schrammel”, Dankbarkeit van welschriesling en wat weissburgunder.

Sektkellerei Szigeti
Vrijdag was een drukke dag met proeverijen bij Sektkellerei Szigeti, Pöckl en Zantho. Szigeti is een van de weinige Sektkellereien in Oostenrijk. Szigeti heeft – net als veel grote handelsmaatschappijen in de Champagne – geen eigen wijngaarden en hebben contracten met wijnboeren (‘Kontraktwinzer’) voor de levering van druiven. Ze maken alle wijnen met klassieke ‘Flaschengärung’, méthode traditionelle met tweede gisting op fles dus. Mooie zuivere frisse Szigeti, grüner veltliner brut. Droog met 7 gram dosage, midfijne mousse en appeltonen. En grappige bolle 1.25cl flesjes die grif naar de consument gaan ondanks de €4. Vermoedelijk de kleinste fles mousserende wijn.

De Bordeaux-stijl van Pöckl
Na een lunch bij de Friedrichshof te Zurndorf maken we kennis met de stevige stijl van Pöckl in Mönchhof. Het pand is geheel in typerende rood-zwarte stijl ingericht. De jonge wijnmaker Josef Pöckl heeft geleerd in Australië en Bordeaux. Hij wil een herkenbare Pöckl-stijl maken. Dat lukt in elk geval al met de herkenbare rood-zwarte etiketten en wijnnamen als “Rosse e Nero”. Met de wijnen wil hij ook naar de Bordeaux-stijl toe. Of dat goed is? Hm. Sommigen van ons vinden van niet. Maak maar gewoon lekkere Oostenrijkse wijn. De wijnen waren mij iets te hard, maar de 2010 Beerenauslese, Rosso e Dolce beviel me goed. Deze edelzoete wijn is van 100% syrah (!) en heeft 9% alc. en 168 gram restsuiker. Hij mist iets zuren naar mijn mening, maar is lekker zoet, licht en elegant. Acht maanden barriquerijping waarvan 50% nieuw. Goed bij chocolade, Stilton of foie gras.

Umathum + Peck = Zantho
Tijdens de afsluiting bij coöperatie Zantho kregen we een heel andere stijl te proeven: licht en elegant. Weer een mooi voorbeeld dat je met een coöperatie prima wijnen kunt maken. Het bedrijf is een samenwerking van topwijnproducent Josef Umathum en Wolfgang Peck. Zantho heeft in 2011 de Falstaff Grand Prix gewonnen. Topper voor mij: 2009 zweigelt reserve, Zantho. Krachtige neus. Rijp fruit. 14 maanden barriquerijping (50% nieuw). Elegant met concentratie. De wijn wordt alleen in goede jaren gemaakt. De nieuwste wijn van Zantho is de Zantho brut rosé. Méthode traditionelle van pinot noir en St. Laurent. Licht zalmkleurig, zachte neus met aardbeitjes. Schuimende mousse. Zachte zuren. Licht en toegankelijk. Door iemand als “discowijn” betiteld.

“Pannobile”
‘s Avonds waren we te gast bij Landgasthaus Sittinger in Frauenkirchen. Hier kregen we een mooi typisch Oostenrijks menu met wijnen van enkele bekende wijnmakers. Zo kregen we onder andere een heerlijke en passende TBA van Alois Kracher bij “Praline vonder Gansleber”, een 2011 sauvignon blanc, Oppelmayer bij “Wels vom See auf Fenchel” en de mooiste combi: 2008 Burgenland, “Pannobile” van Paul Achs bij “Wildschweinsfilet gefüllt mit Dörrpflauemen, Wurzelrahmsauce met frischem Rosmarin und Erdäpfelroulade”. “Pannobile” is de naam waarmee een groep kwaliteitsbewuste wijnboeren uit het Neusiedlersee zowel een krachtige witte als rode wijn op de markt brengt. Dit zijn vrijwel altijd cuvée-wijnen met houtrijping. De naam verwijst enerzijds naar het ‘pannonische’ klimaat dat in deze streek heerst, als ook naar het ‘nobele’ karakter van de wijnen. De wijnen worden door de wijnboeren altijd voor botteling blind met elkaar geproefd en er gelden strenge kwaliteitscriteria.

Umathum
Op de laatste proefdag stonden weer drie huizen op het programma: Umathum, PMC Münzenrieder en Haider. Umathum was zeker een van de verwachte toppers en die verwachting kwam uit. De hele serie is eigenlijk prachtig. We kregen uitleg van de bevlogen Josef Umathum. Ook hier treffen we biodynamische wijnbouw aan, maar Umathum vindt het niet nodig om het antroposofisch ogende Demeter-keurmerklogo op de fles te zetten. Umathum streeft naar een klassieke wijnstijl. Zijn focus ligt bij het fruit en niet bij een overdadig aanwezige houtsmaak. Een stijl die mij wel bevalt. Elegantie scoort helaas niet op internationale proeverijen, constateert Umathum. Het doet hem verzuchten: “Meneer Parker zou gedwongen moeten worden om de wijnen ook zelf op te drinken die hij zulke hoge punten geeft!” Treffend! Mijn favorieten: 2009 Haideboden, Umathum (van 55% zweigelt, 23% blaufränkisch en 22% cabernet sauvignon; €19,50) en 2009 Ried Hallebühl, zweigelt, Umathum (50% nieuw hout, concentratie, rustiek, zacht; €36).

PMC Münzenrieder
PMC Münzenrieder in Apetlon is van de broers Peter en Christof Münzenrieder, een leraar en een œnoloog die goed samenwerken. Het nieuwe pand oogt van buiten als de showroom van een autodealer. Tijdens een eenvoudige lunch in de ruime proefruimte proefden we tien wijnen. De ‘chique’ modern gemaakte rode 2009 “Tiglat”, zweigelt, PMC Münzenrieder beviel mij het meeste. Dik en vol van toplocatie Tiglat en met 10 maanden houtrijping. €22. Daarnaast heeft PMC enkele interessante edelzoete wijnen. De 2008 Beerenauslese rosé, PMC Münzenrieder (€11 voor een half flesje) is een lichtroze wijn van zweigelt. Licht en elegant met een mooie zoet-zuurbalans en een elegant zoetje. De 2009 Trockenbeerenauslese “Auratum”, PMC Münzenrieder heette vroeger Angelus, maar dat werd verboden omdat de naam al bestond. Met €15 voor een half flesje een heerlijke volle wijn met tonen van caramel, dadels en vijgen en een goede balans.

Haider: de jeugd aan het roer
We hadden als laatste eigenlijk Kracher willen bezoeken, maar dat lukte niet. Na een korte blik op de zonnige Neusiedler See overtroffen de jonge broer Gerhard (24) en zus Silvia (33) Haider in Illmitz onze verwachtingen met een serie prachtige edelzoete wijnen. 65% van hun productie betreft edelzoete wijnen en het ligt mede aan de uitstekende samenwerking tussen broer en zus dat zij de traditie van papa Martin op uitstekende wijze voortzetten. Na onder andere de mooie rijpe, fruitige en sappige 2010 zweigelt, Haider, gingen we al snel naar het zoete segment. Hun handelsmerk is wijnen zonder houtrijping om het pure fruit te benadrukken. De meeste indruk maakten de 2009 Grüner Veltliner, Haider (elegante zuren, mooie vullling, goede balans) en de 2011 Beerenauslese, welschriesling, Haider (60% botrytis, elegant, honingtonen, mooie zuurgraad en balans). Nog geen Kracher, maar die twee Haiders komen er wel…

Alles um die Gans
Het afsluitende 5-gangen gansdiner in Schloss Halbturn liet nog een keer zien hoe de Oostenrijkse c.q. Burgenländische keuken smaakt. Nouvelle cuisine en dieeetkeuken is het allemaal niet, maar het geeft wel een aangename avondvullende culinaire ervaring. Ganzelever, ganssoep, gerst à la risotto met gansragout, gans met aardappelknödel, rode kool en kastanjes en cappucinocrème na stonden op het programma. De eigen wijnen van Kœnigsegg / Schloss Halbturn die we al eerder mochten proeven waren de begeleiders. Vooral de Imperial Rot paste mooi bij het hoofdgerecht, maar de riesling-Auslese deed het ook goed bij de ganzelever. Al met al een waardige afsluiting.

Dank…
Inmiddels ben ik met enige kilo’s wijnboeken en een paar wijnen thuis. De Oostenrijkse wijnen hebben zeker indruk achtergelaten. Dank aan mede-clubgenote Gerda voor het organiseren en Anne-Wies (twitter: @gransjean) en Frits voor de tips en mede-organiseren en aan Regina Meij van Imperial wijnkoperij (twitter: @ImperialWijn) voor de bemiddeling bij de diverse wijnhuizen.

Servus Österreich!
Ingrid Larmoyeur
(@vinissima)

.

#LoireVélo (5): internationale wijnbloggers in actie

Vier dagen op pad in de Loire met een groepje enthousiaste wijnbloggers uit Engeland (Jim Budd en Denise Medrano), Duitsland (Ralf Kaiser, Thomas Günther en Paul Truszkowski), Frankrijk (Miss Vicky), België (Jelle de Roeck en Christof Spinelli) en Nederland (Marja van Beek en ikzelf). Geflankeerd door export manager Hilkka Chartier en stagiaire Alex Chardonnereau van Interloire. Een mooi groepje wijnfanaten.

Social media
Ja natuurlijk, als je met wijnliefhebbers op pad bent, wordt er bijna alleen maar over wijn gesproken! Onontkomelijk bijna, en heel bevreemdend voor mensen buiten deze ‘scene’. Maar ga je met wijnbloggers en social media adepten op pad…dan wordt er niet alleen de hele tijd over wijn gesproken, maar er wordt ondertussen ook nog eens onafgebroken gefotografeerd – alle flessen, alle spots, alle gerechten, eigenlijk alles en iedereen om je heen…! – en getwitterd, foto’s worden op Facebook gezet, er wordt gekeken of er ook ergens een Wifi-code voor gratis internet te vinden is, de iPhones worden tussentijds in het restaurant kort aan de ‘jus’ gelegd om bij te tanken en midden in de nacht wordt er nog druk geblogd en getwitterd met de iPad. De nieuwste hit is de ‘app’ Instagram. Instagram is in feite een app voor je mobieltje om foto’s mee te maken en vooral te delen, maar het is ook een nieuw sociaal netwerk geworden; een van de vele inmiddels. Grappig ook om te constateren dat je medebloggers in de kamer naast je ook nog wakker en druk bezig zijn; je wenst elkaar vervolgens via twitter welterusten…

#LoireVélo
Tijdens ons wijnbloggerstripje naar de Loire, wilden we uiteraard elkaars commentaren lezen. Dus werden twitternamen uitgewisseld en gingen we elkaar druk volgen op Facebook en Instagram om maar niets te missen van elkaars uitingen. Druk druk druk. Ik denk dat zo’n groepje kwetterende en fotograferende bloggers heel vreemd overkomt voor de buitenwereld.
Ik had al voor de trip iedereen op de diverse social media opgespeurd en getwitterd, zodat we elkaar al voor de echte ontmoeting ‘kenden’. We hadden per twitter ook al een gezamenlijke code afgesproken, namelijk #LoireVélo (spreek # op z’n Engels: hashtag LoireVélo). Met een # (hashtag op z’n Engels, hekje in het Nederlands) voor een woord, kun je op twitter dat woord opzoeken en als iedereen #woord gebruikt, kun je op twitter alle berichtjes van iedereen zien die daarover schrijven. Makkelijk dus.

I’m cool, I drink wine
Terug naar de wijnbloggers. Hieronder een kort voorstelrondje van dit gekke clubje.
Allereerst Jim Budd (twitter: @jymbudd). Hij is freelance journalist met een specialisme in Loirewijnen. Zijn prijswinnende blog http://jimsloire.blogspot.com is alom bekend en onderweg lijkt hij iedereen in de Loire te kennen. Beminnelijk, altijd gekleed in de meest zotte en opvallende bonte Hawaï-shirts, indrukwekkende camera mee en met enorme passie voor en kennis over Loirewijnen. Lucky to have him in the group!
Ook uit Engeland, maar oorspronkelijk uit California, is Denise Medrano (@thewinesleuth). Zij heeft een wineblog (http://winesleuth.wordpress.com) en is freelance social media manager. Ze kon het onderweg goed vinden met de in Parijs wonende Miss Vicky Wine (@vickywine), een vrolijke jonge meid met eigen T-shirts aan met teksten als “I’m cool, I drink wine”, die goedlachs al fietsend met de iPhone in de hand aan het fotografen was. Ze verkoopt wijn, onder andere de Beaujolais van haar familie.

Belgische levensgenieters
We hebben erg gelachen met onze Belgische blogcollega’s. Beiden zitten niet in het wijnvak, maar bloggen wel over wijn. Jelle de Roeck (@jellederoeck) is architect en beschrijft daarnaast op zijn blog (http://jellederoeck.tumbir.com) maandelijks een nieuw wijnthema. Uiteraard is dat de komende maand Loire!
De van oorsprong Italiaanse levensgenieter Christof Spinelli (@spinellich) is SAP-consultant en verwoord zijn passie voor wijn, spijs en reizen op zijn blog (http://dolcevitaspinelli.wordpress.com).

DJ Wein
De eerste middag hebben we in de Loire vooral Duits gesproken. De van oorsprong Duitse Hilkka Chartier (exportmanager van Interloire voor Duitsland, Nederland, België en Engeland) haalde de Nederlandse en Duitse bloggers tegelijkertijd op en al gauw ontdekten we dat Duits voorlopig de betere voertaal was. Ralf Kaiser, alias “der Weinkaiser” (@weinkaiser) had ik al eerder ontmoet, vorig jaar tijdens mijn wijnblogtrip naar de Nahe en Rheinhessen. Een bekende in social medialand in Duitsland! Meneer Weinkaiser is wijnschrijver en enthousiast wijnblogger (http://www.weinkaiser.de). Net als de andere twee Duitse bloggers altijd op pad met een stevige camera.
De vrolijke journalist Thomas Günther (@weinvkn) viel op doordat hij twee dagen fietste in “einem orangen Trikot”, maar vooral door zijn witte rieten hoedje. Hij zal de oranje trui wel niet op 13 juni dragen…als Duitsland tegen Nederland moet voetballen. Op zijn blog http://weinverkostungen.de neemt hij de tijd om wijnen te goed proeven en te bespreken. De guitige en energieke oenoloog Paul Truszkowski (@vinophil) is wijninkoper en organiseert onder de naam WineVibes trendy wijnevents die ook een wat jonger publiek aanspreken (zie www.winevibes.de). Motto: “edle Tropfen und feine Sounds in gelungener Kombination”. En hij voegt eraan toe: “Bouquet erschnüffeln, einen Schluck im Mund durchkauen, mit strenger Miene ausspucken – diese Art der Weinverkostung war gestern. Heute ist WineVibes. Authentische Weine für das urbane Nachtleben der Großstadt.” Inspirerende man! Op http://drunkenmonday.wordpress.com bespreekt hij trouwens met een groepje wijnliefhebbers ook nog regelmatig wijnen. Toch niet op de ouderwetse manier, Paul…? 😉

Nederwijnbloggers
En last-but-not-least mijn Nederlandse medeblogger Marja van Beek (@DeWijncoach). Marja is een veelzijdige duizendpoot. Ze is ex-hotelmanager en ex-restauranthouder en heeft nu een eigen wijncoachbureau (www.wijncoachingbureau.nl). Aan de Business School Notenboom geeft ze wijn-spijs lessen. Daarnaast is ze – net als ik – wijndocent bij het Wijninstituut. Ze schrijft de blogberichten voor http://wijn.blog.nl.
Om het rijtje deelnemende bloggers compleet te maken, ook nog iets over mijzelf, Ingrid Larmoyeur. Op twitter bekend als @vinissima en @bubbelblog. Wijnblogger. Themaproeverijen met mijn bedrijf Vinissima. Wijndocent bij het Wijninsituut. Verenigingsprofessional en communicatiespecialist. Champagneliefhebber en bubbelfanaat. Sherry Educator® en Spanish Wine Educator®. Op mijn blogs https://vinissima.wordpress.com en http://bubbelblog.wordpress.com beschrijf ik (mousserende) wijnen en wijn(-spijs)ervaringen.

Een heel divers clubje deed dus mee aan #LoireVélo. Dat maakt het wat mij betreft ook zo leuk om aan dergelijke wijnbloggerstripjes mee te doen. Uiteraard het proeven van wijn uit het betreffende gebied, maar ook de gesprekken met en ervaringen van wijnbloggers uit andere landen. En…wijnliefhebbers zijn altijd gezellig! Dus per definitie een mooie ervaring rijker!

Salut!