Cocktails

Achtergrond header cocktailglazen en foto en logoVinissimaSpirit

Zin in een lekkere cocktail? Hier vind je inspiratie en heerlijk recepten om jezelf en je gasten te verwennen! (zie index hieronder)

Onder de naam VinissimaSpirit schrijft Vinissima over cocktails en gedistilleerde dranken. Niet alleen de populaire Gin & Tonic passeert de revue, maar ook lekkere zomercocktails, herfst- en winterdrankjes en ‘after dinner’-cocktails komen hier aan bod. Ze zijn makkelijk na te maken met de instructies. Achter sommige cocktails staat IBA. Dat zijn alltime of hedendaagse internationale klassiekers die de International Bartenders Association als ‘IBA Official Cocktail’ op hun lijst heeft gezet. Maar ik heb ook andere populaire of onbekendere cocktails opgenomen èn eigen nieuwe cocktailcreaties.

Na de index onderaan deze pagina lees je ook wat je nodig hebt voor het maken van cocktails (behalve de dranken).

INDEX COCKTAILS
Hieronder vind je heel veel lekkere cocktails en suggesties voor leuke drankjes. Regelmatig komen daar nieuwe cocktails bij!
Links staan alfabetisch de namen van de cocktails en de link naar het desbetreffende bericht. Erachter staan de belangrijkste ingrediënten tussen (…), of het een klassieke/bestaande cocktail is of een eigen creatie {…} en tussen vierkante haken […] staat het gebruiksmoment [aperitief, zomercocktail, herfst/winter, after dinner, feestdagen etc.]. Ik zou zeggen: Cheers!

  • 1794 Cocktail (rye whiskey – Campari – rode vermouth) {bestaand} [>wintercocktail]
  • Advocaat Martini (advocaat – wodka – amaretto – nootmuskaat – kaneel) {bestaand} [> paascocktail, aperitief, bij dessert of als after dinner]
  • Alcoholvrije cocktails, diverse
  • Americano (zoete rode vermouth – Campari – bruiswater – sinaasappelschilletje) {klassieker} [aperitief, IBA]
  • Angel Face (Le Gin – Calvados – apricot brandy){bestaand}[> aperitief, all day, wintercocktail]
  • Angelica (gin – D.O.M. Bénédictine – marasquin likeur – Campari – citroenschilletje – cocktailkers) {bestaand} [> aperitief]
  • Apollo 13 (witte rum – Galliano – Grabnd Marnier – room – grenadine – cocktailkers){bestaand} [> after dinner]
  • B52 (crème de café – Baileys/creamlikeur – triple sec) {klassieker} [> after dinner shooter, IBA]
  • Bahia Cooler (spiced rum – bruine rum – ananassap – kokosroom – cocktailkers of stukje ananas) {bestaand} [> zomercocktail]
  • Blue Dutch (Hpnotic – oude jenever Rutte Old Simon – blue curacao – citroensap) {eigen ceatie} [> aperitief, zomercocktail]
  • Blue Hawaiian (blue curaçao – Malibu – ananassap – kokosroom) {klassieker}
    [> zomercocktail, aperitief]
  • Blue Sex (blue curacao – tequila – Midori – triple sec) {bestaand}
    [> zomercocktail, aperitief]
  • Boulevardier (whisky/whiskey – zoete rode vermouth – Campari – sinaasappelschilletje) {variant op klassieker} [> aperitief] (zie ook hier)
  • Bramble met Blue gin (Blue gin – crème de mûre/bramenlikeur – citroensap – suikersiroop – bramen en citroenpartje of takje munt) {klassieker} [> aperitief, IBA]
  • Bramble met Citadelle gin (Citadelle gin – crème de mûre – citroensap – suikersiroop – bramen en citroenpartje) {klassieker} [>aperitief, IBA]
  • Brown Grasshopper (groene crème de menthe – witte crème de cacao – wodka – espresso) {bestaand} [> after dinner]
  • Cachaça Strawberry Caipirinha (cachaça – druiven en aardbeien – basilicum – suiker – limoensap) {eigen creatie} [> zomercocktail, aperitief, IBA]
  • Cactus (wodka – kokosroom – Midori – ananassap) [bestaand} [> zomercocktail, aperitief]
  • Café 43 of Carajillo 43 (Licor 43 – espresso) {site Licor 43} [> after dinner cocktail]
  • Calvados & Ginger (Calvados – ginger beer) {bestaand} [> aperitief, all day, herfst-/wintercocktail]]
  • Calva Tonic (calvados – tonic – schijfje appel) {bestaand} [> herfst-/wintercocktail]
  • Caipirinha (cachaça – limoensap – suiker) {klassieker} [> aperitief, zomer, IBA]
  • Caribbean Breeze (blue curacao – Malibu – Midori – ananassap – ananaspartje – cocktailkers) {bestaand} [> zomercocktail, aperitief]
  • Casablanca (witte rum – Luxardo marasquin – Cointreau – limoensap) {bestaand} [> aperitief, zomer]
  • Chambord Cosmopolitan (Chambord frambozenlikeur – triple sec / Cointreau – wodka – cranberrysap – limoensap – frambozen of bosbessen) {site Chambord}
    [> zomercocktail, aperitief]
  • Chartreuse Tonic (groene Chartreuse – tonic) {bestaand} [> aperitief]
  • Chocolate Monk (Baileys – Frangelico – Kahlúa) {bestaand} [> after dinner shooter]
  • Cider ‘n’ Bourbon (cider – bourbon whiskey – Cointreau – gemberlikeur) {eigen creatie} [> herfst-/wintercocktail]
  • Cider ‘n’ Rum (cider – rum) {bestaand} [> herfst-/wintercocktail]
  • Coco Chanel (gin – Kahlúa – room – chocolade) {bestaand} [> after dinner]
  • Coconut Peach (Malibu – Peachtree – witte rum – ananassap – kokosroom) {eigen creatie} [> zomercocktail, aperitief]
  • Coconut Tequila (tequila – maraschino likeur – limoensap – kokosroom – schijfje limoen) {bestaand} [> zomercocktail, aperitief]
  • Cosmopolitan d’Amour (parfait d’amour – Chambord – marasquin likeur – triple sec – jonge jenever – cranberrysap – citroensap – cocktailkers) {eigen creatie}
    [> aperitief, Valentijnscocktail]
  • Costa del Berry (Licor 43 – limoensap – cranberrysap – cranberries en kaneelstokje) {site Licor 43} [> herfst-/wintercocktail]
  • Daiquiri (witte rum – suikersiroop – limonesap) {klassieker} [> aperitief, zomer, IBA]
  • Dark ‘n’ Stormy (rum – limoensap – ginger beer) {bestaand} [> aperitief]
  • Dirty Martini (gin – vermouth – olijf – olijvensap) {klassieker} [> aperitief]
  • Dow’s Hot Port (Dow’s ruby port – heet water – citroenschijfje – kruidnagel) {nieuw} [namiddag, herfst/winter]
  • Dry Martini (gin – vermouth – olijf of citroenschilletje) [klassieker} [> aperitief, IBA]
  • Dutch Blue Berry (Hpnotic – oude jenever Rutte Old Simon – Chambord – citroensap) {eigen creatie [> aperitief]
  • Dutch Cupido (jonge jenever – triple sec – cranberrysap – citroensap – frambozen) {eigen variant op Cosmopolitan} [> aperitief, Valentijncocktail]
  • Dutch Mule (Ketel One Wodka – ginger beer – limoensap – angostura bitter – limoenpartje) {bestaand recept} [>zomer, aperitief, all day]
  • Dutch Negroni (jenever – zoete rode vermouth – Campari – sinaasappelschilletje) {variant op klassieker} [> aperitief]
  • Espresso Martini (wodka – espresso – koffielikeur)  {klassieker} [> after dinner cocktail, IBA]
  • Espresso Martini met een twist (wodka – espresso – Kahlúa – butterscotch likeur – 3 koffieboontjes) {klassieker met eigen twist} [> after dinner cocktail]
  • Espresso Reposado (tequila reposado – Kahlúa – espresso – butterscotch likeur) {eigen karaktervolle variant op de klassieke Espresso Martini} [> after dinner]
  • Fancy 43 (Licor 43 – Fever-Tree ginger beer – limoensap – komkommer en frambozen) {site Licor 43} [> zomercocktail]
  • Flash (D.O.M. Bénédictine – cherry brandy – marasquin – triple sec – cocktailkers) {bestaand} [> aperitief]
  • Flying Grasshopper (groene crème de menthe – witte crème de cacao – wodka) {bestaand} [> after dinner]
  • French Martini (wodka – Chambord frambozenlikeur – ananassap – citroensap  bramen) {eigentijdse klassieker} [> aperitief, IBA]
  • Frozen Grasshopper (groene crème de menthe – witte crème de cacao – wodka) {bestaand} [> after dinner]
  • Gibson of Gibson Martini (gin – vermouth – zilveruitje) {klassieker, zie ook hier}
    [>aperitief]
  • Gin Gin Mule (gin – limoensap – kristalsuiker – ginger beer – muntblaadjes) {bestaand} [> aperitief, zomercocktail]
  • Gin & Tonic (Black Tomato gin – Fever-Tree Mediterranean – munt) [>aperitief]
  • Gin & Tonic (Bobby’s gin – Pinkyrose siroop ‘Spiced Lemon & Rose’ – Fever-Tree tonic – frambozen) {eigen creatie} [> aperitief]
  • Gin & Tonic (Bombay Sapphire dry gin – Fever-Tree tonic – frambozen en munt) {eigen creatie}[> aperitief]
  • Gin & Tonic (diverse varianten met Bulldog gin)[> aperitief]
  • Gin & Tonic (Copperhead gin – Fever-Tree mediterranean tonic – sinaasappelzest) {aanbevolgen door producent} [> aperitief]
  • Gin & Tonic (Filliers dry gin 28 – Fever-Tree tonic – sinaszest, gember en kardemon) {eigen creatie} [> aperitief]
  • Gin & Tonic (Filliers dry gin 28 barrel aged – Fentimans tonic – lavendel) {eigen creatie} [> aperitief]
  • Gin & Tonic (Filliers dry gin 28 barrel aged – Fever-Tree tonic – Pinkyrose siroop ‘Floral Ginger & Orange’- kumquat) {eigen creatie} {> aperitief]
  • Gin & Tonic (Hendrick’s gin – Fentimans tonic – rozemarijn en komkommer) {eigen creatie} [> aperitief]
  • Gin & Tonic (Hermit Dutch Coastal gin – Fever-Tree Mediterranean – roze grapefruit – zeekraal) {van Hermit} [> aperitief]
  • Gin & Tonic (Le Gin – Thomas Henry tonic – appelschijfje – kaneelstokje)
  • Gin & Tonic (London No. 1 blue gin – Fever-Tree tonic – limoenzest en koriander) {eigen creatie} [> aperitief]
  • Gin & Tonic (Mombasa Club gin – Thomas Henry tonic – sinaszest – kaneelstokje) [> all day, aperitief]
  • Gin & Tonic (Monkey 47 – Thomas Henry tonic – dropplant) {eigen creatie}
    [> aperitief]
  • Gin & Tonic (Nolet silver gin – Fever-Tree Elderflower tonic – wilde perzik en frambozen) {eigen creatie}[> zomercocktail, aperitief]
  • Gin & Tonic (Tanqueray Ten gin – Fever-Tree mediterranean tonic – grapefruitpartje) {bestaand} [> aperitief]
  • Gin & Tonic (Tanqueray Ten gin – Fever-Tree Mediterranean tonic – appelschijfje en sinaszest) {eigen creatie} [> aperitief]
  • Gin & Tonic (VL92 gin – Fentimans tonic – citroenzest en gember) {eigen creatie}[> aperitief]
  • Gin & Tonic (VL92 gin – Pinkyrose siroop ‘Floral Ginger & Orange’ – Fentimans tonic – kumquat en verse gember) [> aperitief]
  • Gin & Tonic (Zuidam Dutch Courage gin – 1724 tonic – sinaszest, aardbei en munt) {eigen creatie} [> aperitief]
  • Gin & Tonic (Zuidam Dutch Courage gin – Fever-Tree tonic – limoenzest en gember) {eigen creatie} [> aperitief]
  • Gin & Tonic Slush (gin – tonic – siroop) {bestaand} [>all day, aperitief, zomercocktail]
  • Golden Cranberry (wodka – blanke kaneellikeur – cranberrysap – verse cranberries) {eigen creatie}[> herfst-/wintercocktail]
  • Golden Apple Cider (blanke kaneellikeur “Gold”- cider – appelschijfje {bestaand}
    [> herfst-/wintercocktail]
  • Gold Rush (Bourbon – ginger liqueur – citroensap) {bestaand} [>wintercocktail]
  • Grapefruit Fizz (Tanqueray gin No. Ten – tonic – rode grapefruitsap – Aperol pink – grapefruitschilletje) {bestaand} [> zomer, aperitief, all day]
  • Grasshopper (groene crème de menthe – witte crème de cacao – room) {bestaand} [> after dinner}
  • Green Chaud (warme chocolademelk – groene Chartreuse) {nieuw/bestaand}
    [> tijdens wintersport of koude dagen]
  • Green Hornet (apricot brandy XO – groene crème de menthe – orange bitter – classic bitter – muntblaadje) [> after dinner]
  • Green Genie (groene crème de menthe – witte crème de cacao – wodka) {bestaand} [> after dinner]
  • Hemingway Daiquiri (witte rum – limoensap – grapefruitsap – marasquin) {bestaand} [> aperitief, zomer]
  • Italian Job (amaretto – Baileys – wodka – espresso – 3 koffieboontjes) {bestaand}
    [> after dinner]
  • Jamaican Blues (bruine rum – blue curaçao – ananassap – kokosroom) {bestaand} [> zomercocktail, aperitief]
  • Japanese Negroni (sake – zoete rode vermouth – Campari – sinaasappelschilletje) {variant op klassieker} [> aperitief]
  • John Collins (gin – citroensap – suikersiroop – sodawater) {klassieker}
    [> aperitief, zomercocktail]
  • Kir Royal (champagne / mousserende wijn – crème de cassis) {klassieker}
    [> aperitief, IBA]
  • Lava Lamp (spiced rum – Malibu- ananassap – grenadine – citroen-/limoenschilletje) {bestaand} [> apritief, zomercocktail]
  • Mahogany Ridge (Chambord Raspberry – crème de bananes  Kahlúa – room – nootmuskaat) {bestaand} [> after dinner]
  • Malibu Madness (Malibu – Midori – ananassap – ananaspartje – cocktailkers) {bestaand} [> zomercocktail, aperitief]
  • Mandarine Old fashioned (Mandarine Napoléon – bourbon whiskey – Classic bitter – sinaszest) {bestaand} [> herfst-/wintercocktail]
  • Mago Daiquiri (mangolikeur – witte rum – limoensap – citeoensap) {site De Kuyper} [>all day, aperitief, zomercocktial]
  • Margarita (tequila – triple sec – citroensap – suikersiroop) {klassieker}
    [> zomercocktail, aperitief, IBA]
  • Maria Likes it Bloody Hot (tequila reposado – tomatensap – tabasco – Worcestershire – gerookte paprika – limoen) {eigen variatie op Bloody mary}
    [> aperitief of ‘morning after’, de klassieker na kater]
  • Midori Japanese Slipper (Midori – De Kuyper triple sec – citroensap – cocktailkers) {site Midori} [> aperitrief, zomercocktail]
  • Midori Splice (Midori – Malibu kokosrum – ananassap – partje ananas – cocktalkers) {site Midori} [> aperitief, zomercocktail]
  • Mint Julep (Bulleit Bourbon – suikersiroop – munt) {bestaand} [>zomer, aperitief]
  • Mocha Express (wodka – Baileys – Kahlúa – espresso – 3 koffieboontjes) {bestaand} [> after dinner cocktail]
  • Mocktails, diverse (alcoholvrije cocktails)
  • Mojito aardbei-granaatappel (witte rum – muntblaadjes – limoensap – rietsuiker – cranberrysap – bruiswater- aardbeien, granaatappelpitjes en muntblaadjes) {eigen creatie} [> zomercocktail, aperitief]
  • Montgomery Martini (gin – vermouth – olijf of citroenschilletje) {variant op Dry Martini} [> aperitief]
  • Moscow Mule (wodka – limoensap – ginger beer – suikersiroop – muntblaadje) {bestaand}[> zomercocktail, aperitief, IBA]
  • Negroni (gin – zoete rode vermouth – Campari – sinaasappelschilletje) {klassieker}
    [> aperitiefcocktail, IBA]
  • Negroni Sbagliato (gin – Campari – mousserende wijn – sinaasappelschilletje) {variant op klassieker} [> aperitief]
  • Negroski (wodka – zoete rode vermouth – Campari – sinaasappelschilletje) {variant op klassieker}[> aperitief]
  • Nor’Easter (bourbon – limoensap – ahorn)
  • Nuts & Berries (Frangelico – Chambord Raspberry – wodka – room  frambozen) {bestaand} [> after dinner]
  • Nutty Monk at Easter (advocaat – Kahlúa – Frangelico – nootmuskaat – kaneelstokje) {bestaand} [> paascocktail, aperitief, bij dessert of als after dinner]
  • Old Goat (crème de cassis – jenever – ginger ale – limoenpartje) {bestaand}
    [> aperitief]
  • Old Pal (Canadese whisky – zoete rode vermouth – Campari – sinaasappelschilletje) {variant op klassieker} [> aperitief]
  • Orange Jack & Ginger (Jack Daniel No. 7 whiskey – ginger ale – orange bitter – sinaszest) {eigen creatie} [> wintercocktail]
  • Paradise (gin – apricot brandy – jus d’orange) {klassieker} [> aperitief, IBA]
  • Peach Collins (oude jenever – Peachtree – citroensap – suikersiroop) {variant op klassieker}[> aperitief, zomercocktail]
  • Peachtree Bellini (Peachtree – prosecco) {site Peachtree} [> aperitief, zomercocktail]
  • Peachtree Daiquiri (rum – Peachtree – limoensap – suikersiroop) {site Peachtree}
    [> aperitief, zomercocktail]
  • Peachtree Margarita (tequila – Peachtree – limoensap – suikersiroop) {site Peachtree} [> aperitief, zomercocktail]
  • Peachtree Martini (wodka – Peachtree – limoensap – suikersiroop) {site Peachtree} [> aperitief, zomercocktail]
  • Peachtree Mojito (rum – Peachtree – limoensap – suikersiroop – munt) {aangepast n.a.v. site Peachtree} [> aperitief, zomercocktail]
  • Peachtree Sour (Peachtree – citroensap – suikersiroop) {site Peachtree}
    [> aperitief, zomercocktail]
  • Peachtree Spritzer (Peachtree – prosecco – sodawater) {site Peachtree}
    [> aperitief, zomercocktail]
  • Peerenburger (Boomsma Beerenburger – butterscotch likeur – perensap – honing – peer) {eigen creatie} [> apertitief]
  • Peruvian Elder Sour (pisco – elderflower liqueuer – limoensap) {bestaand} [>all day, aperitief]
  • Picante 43 (Licor 43 – ginger ale – sliertjes rode chilipeper en sinaszest) {site Licor 43} [zomer/herfst/winter, aperitief]
  • PIMM’s (PIMM’s No. 1 cup – ginger ale of lemonade – komkommer, citroenschijfje en munt) {klassieker tijdens Wimbledon} [> zomercocktail, aperitief, tijdens kijken naar partijtje tennis op Wimbledon]
  • Pinkatini (sparkling pink muscat – aardbeienlikeur)
  • Pink Loopuyt (Loopuyt gin – Loopuyt tonic – Pinkyrose siroop ‘Spiced Lemon & Rose’- frambozen) {eigen creatie}[> apetitief]
  • Pisco Sour (pisco – suikersiroop – limoensap – eiwit – Angostura – schijfje limoen) {klassieker} [> aperitief, zomercocktail, IBA]
  • Posh Pear (wodka – Cointreau / triple sec – butterscotch likeur – perensap – schijfje peer en kaneelstokje) {eigen creatie}[> herfst-/wintercocktail, aperitief]
  • Punt e Mes Negroni (gin – Punt e Mes – Campari – sinaasappelschilletje) {variant op klassieker)[> aperitief]
  • Raspberry Beret (Loopuyt gin – De Kuyper sour rhubarb liqueur – Campari – citroensap – suikersiroop – citroenschilletje – frambozen) {bestaand}
    [> aperitief]
  • Razz Colada (Malibu – witte rum – bruine rum – ananassap – kokosroom – verse frambozen) {eigen creatie}[> zomercocktail, aperitief]
  • Red Hot Chili Pepper (tequila gold – Tabasco – ginger beer) {bestaand}
    [> aperitief]
  • Red Lion (Grand Marnier – Le Gin – sinaasappelsap – citroensap – grenadine){bestaand} [> aperitief, all day}
  • Roadrunner (wodka – Malibu – amaretto) {bestaand} [> after dinner cocktail]
  • Russian Nog (advocaat – Kahlúa – wodka – nootmuskaat  kaneelstokje) {bestaand} [> paascocktail, aperitief, bij dessert of als after dinner]
  • Rye Highball (rye bourbon whiskey – ginger ale – lemon twist) {klassieker}|
    [> aperitief]
  • Rye Mule (rye bourbon whiskey – limoensap – ginger beer) {bestaand}
    [> aperitief]
  • Sangria Portugese stijl (rode wijn – jus d’orange – vers fruit – munt)
  • Seraphin (tequila – limoensap – suikersiroop – ginger beer) {bestaand}
    [> aperitief, zomercocktail]
  • Sidecar (Cognac – Cointreau – citroensap) {cocktailklassieker} [> IBA, all day, aperitief]
  • Singapore Sling (gin – cherry brandy – Cointreau – D.O.M. Bénédictine – grenadine – ananassap – limoensap – Angostura bitter – ananaspartje – cocktailkers) {klassieker} [> all day, aperitief, IBA]
  • Slapstick (spiced rum – aardbeienlikeur – ananassap – kokosroom – grenadine) {bestaand} [> zomercocktail, aperitief]
  • Snowy Banana (spiced rum – crème de banane – ananassap – kokosroom – cocktailkers of stukje ananas) {eigen creatie}[> zomercocktail, aperitief]
  • Speculada (amaretto) (amaretto – kokosroom – speculaasgruis) {eigen creatie}
    [najaar, Sinterklaasavond, december]
  • Speculada (Amarula) (Amarula – kokosroom – speculaasgruis) {eigen creatie}
    [najaar, Sinterklaasavond, december]
  • Spiced Rum Cider (spiced rum – cider) {bestaand} [> herfst-/wintercocktail]
  • Stinger (apricot brandy XO – blanke crème de menthe – orange bitter – classic bitter – muntblaadje) [> after dinner cocktail, IBA]
  • Spiced rum cider (spiced rum – cider – kaneelstokje){bestaand}[>aperitief, wintercocktail}
  • Stormy Colada (rum – ananassap – ginger beer) {bestaand} [> aperitief, zomercocktail]
  • Strawberry Banana Colada (bruine rum – Malibu – aardbeienlikeur – kokosroom – verse banaan en verse aardbeien) {eigen creatie} [> zomercocktail, aperitief]
  • Strawberry Colada (Malibu – witte rum – aardbeienlikeur – ananassap – kokosroom – gepureerde aardbeien) {bestaand} [> zomercocktail, aperitief]
  • Strawberry Dream (wodka – parfait d’amour – sinaasappelsap – ahornsiroop – classic bitter  -verse aardbeien) {bestaand} [> zomercocktail]
  • Strawgasm (Cointreau – Galliano – Malibu – Wild Strawberry likeur – aardbeien) {bestaand} > aperitief]
  • Sunday Confession (tequila – limoncello – citroensap – ginger beer) (bestaand)
    [> aperitief, zomer]
  • Sunny Apple (spiced rum – Calvados – citroensap – suikersiroop) {eigen creatie) [> herfst-/wintercocktail]
  • Sunny Freedom (spiced rum – Malibu – Aurum Golden Orange – cranberrysap) {eigen creatie} [> aperitief]
  • Sweet Vermouth on the Rocks with a Twist (zoete vermouth – citroenschilletje){bekend door de film ‘Groundhog Day’} [> aperitief]
  • Tantris Sidecar (cognac, calvados,Cointreau, groene Chartreuse, citroensap, suikersiroop, ananassap) {Audrey Saunders} [> aperitief]
  • The Final Ward (rye whiskey – citroensap – groene Chartreuse – marasquin likeur){nieuw/bestaand} [> aperitief]
  • The Last Word (gin – limoensap – groene Chartreuse – marasquin likeur – limoenschilletje) {klassieker} [> aperitief]
  • Tom Collins (Old Tom gin – citroensap – suikersiroop – sodawater) {klassieker}
    [> aperitief, zomercocktail]
  • Tropical Breeze (spiced rum – cranberrysap – muntblaadjes en fruit zoals takje rode besjes) {bestaand} [> zomercocktail, aperitief]
  • Le Trou Norman (Calvados – Pommeau – appelsap – citroenschil) {Normandische klassieker} [> aperitief, herfst/winter]
  • Twisted Monk (Baileys – Frangelico – blanke crême de cacao) {bestaand}
    [> after dinner shooter]
  • Venus Sour (Don Papa rum – citroensap – suikersiroop – eiwit – lemon & ginger cordial) {bestaand} [> zomercocktail, aperitief]
  • Wild Thing (tequila – cranberrysap – limoensap – soda) {bestaand} [> aperitief]
  • Wodka Gibson (wodka – droge witte vermouth – zilveruitje)(Bestaand)
    [> aperitief]
  • Wodka Grasshopper (groene crème de menthe – witte crème de cacao – wodka) {bestaand} [> after dinner]
  • Wodka Martini of Wodkatini (wodka – vermouth – olijf of citroenschilletje) {klassieker} [> aperitief]
  • Woolworth (Schotse whisky – droge sherry – Benedictine – orange bitter – sinaszest) {bestaand} [> najaar, aperitief]
  • WooWoo (Peachtree – wodka – cranberrysap) {site Peachtree}
    [> aperitief, zomercocktail]
  • Yellow Strawberry (witte rum – crème de bananes – sour mix – gepureerde aardbeien) {eigen creatie} [> zomercocktail, aperitief]

INDEX MERKEN STERKE DRANK EN LIKEUREN

Hieronder staan alle verhalen met wetenswaardigheden over merken en soorten sterke drank en likeuren:

Wat heb je nodig voor het maken van cocktails?
Voor het maken van cocktails heb je de volgende dingen nodig:

  • Wat verschillende soorten glaswerk. Natuurlijk kun je elk glas nemen, maar sommige (klassieke) cocktails horen in bepaalde glazen. Veel gebruikte glazen zijn: ballonglas (of copa, voor b.v. Gin & Tonic), coupe, (champagne)flûte (tulpvormig, voor b.v. Kir Royal, Bellini), highball / Collins-glas (voor Bloody Mary of Harvey Wallbanger), hurricane (voor tropische drankjes als de Pina Coloda), jar (wekglas), longdrink (lijkt op highball), martiniglas (o.a. Dry Martini, Daiquiri, Cosmopolitan, Between the Sheets, Espresso Martini), margaritaglas (o.a. Margarita), koperen mug (b.v. voor de Moscow Mule), shotglas / shooter (voor kleine – soms gelaagde – mini-cocktails zoals de B52), tasting of ‘nosing’ glas (o.a. voor proeven van whisky, al dan niet met dekseltje), tikiglas (voor Mai Tai), tumbler / old fashioned / lowball (glas met dikke bodem, o.a. voor whisky-on-the-rocks), en wijnglas.
    PS Een Daiquiri (en veel andere cocktails met witte rum) serveer je traditioneel in een driehoekig Martiniglas. Een Margarita (en veel andere cocktails met tequila) in een rond Margaritaglas.
    glaswerk cocktails
  • Een shaker om de vloeistof met ijs te shaken.
  • Barmaatje: een doseerbekertje, maatbekertje of zogenaamde ‘jigger’ die meestal bestaat uit twee delen, een grotere maat (40cl) en een kleinere maat (20cl). Je kunt de centiliters of maten natuurlijk ook gewoon afmeten, maar in sommige cocktails staat b.v. 2 delen wodka en 1 deel koffielikeur; dan wordt het barmaatje bedoeld of een verhouding van 2:1 (dus je kunt dan ook zelf variëren met b.v. 60cl – 30cl). Let op: Wanneer je cocktails gaat maken is het erg belangrijk dat je de juiste maten en verhoudingen gebruikt,
  • Citruspersje (kan zo’n simpel handpersje zijn of een professionele ‘Mexican Elbow’, dat is een kleine citroen-/limoenknijper)
  • Schilmesje en zesteur (waarmee je sliertjes van de schil – zeste – van citrusvruchten schaaft).
  • Barlepel (maar je kunt ook gewoon een lange lepel nemen)
  • Een cocktailstamper of ‘muddler’ van hout of liever rvs of kunststof om bepaalde ingrediënten in je glas te kneuzen. Bij een Mojito is dat bijvoorbeeld nodig.
  • Een strainer: een zeef om ijs of fruitresten in te zeven als je de vloeistof in je glas doet. Sommige bartenders gebruiken daarnaast ook nog eens een klein (thee)zeefje om de cocktail dubbel te zeven.
  • IJsblokjes! In de meeste cocktails heb je ijsblokjes of ‘crushed ice’ nodig. Je zult dus een voorraadje ijsblokjes in de vriezer moeten hebben. Maak ze zelf of koop een zak kant-en-klare ijsblokjes in de supermarkt of winkel. En denk eraan: deste neer ijsblokjes, deste sneller je cocktail koud is en deste minder de cocktail verwatert!
  • Ter garnering van je cocktail kun je denken aan fruit (schijfjes citroen of limoen, partjes ananas, frambozen, bramen etc., maar ook cocktailkersen) en kruiden (blaadjes munt, basilicum etc.) of specerijen (kaneelstokje, kruidnagel, stukje verse gember, rozenblaadjes etc.). In de Gin & Tonic ook wel ‘botanicals’ genoemd.
  • en … heel veel verschillende soorten drankjes: sterke drank (wodka, gin, rum etc.), likeurtjes (triple sec, koffielikeur etc.), siropen (suikersiroop of siropen met smaakjes zoals buttterscotch of munt), frisdranken en sapjes (denk aan tonic, ginger ale, ginger beer, cola, jus d’orange, ananassap, cranberrysap etc.) en bitters (‘classic bitter’ of ‘orange bitter’ van merken als Angostura).
    Duizelt het? Niet doen! Als je cocktailboeken leest, heb je al gauw het gevoel dat je honderden drankjes in huis moet hebben om ze te kunnen maken. Dat klopt ook. Het kan gauw uit de hand lopen en dat is een prijzige hobby.
    Maar je ontdekt vanzelf welke cocktails je erg lekker vindt en welke basisdranken je in huis wilt/moet hebben. Een fles wodka, gin, witte en bruine rum zullen zeker tot je basisdranken gaan behoren. Misschien tequila als je erg van Margarita en Tequila Sunrise houdt. Ook brandy of whisk(e)y wil je misschien in huis hebben, maar een eerste behoefte is dat niet. En wellicht vermouth, nu dat weer in opkomst lijkt te zijn (nodig voor de Negroni). Likeuren zijn er talloze, met steeds meer fancy smaken zoals meloen, rabarber, komkommer of Lapsang Souchong thee. Onmisbaar is de sinaasappellikeur of ‘triple sec’ (denk aan Cointreau, Grand Marnier of triple sec van een ander merk, zoals De Kuyper). Maar ook ‘apricot brandy’ ‘blue curaçao’, crème de cassis’ en groene ‘crème de menthe’ worden wel tot de ‘Essential 5’ gerekend. Ook Amaretto, een koffielikeur / crème de cacao (Kahlúa, Tia Maria of een ander merk), een creamlikeur (Baileys & Co.), Malibu (kokosrum), spiced rum, vanillelikeur (zoals Licor 43) kunnen tot je voorraadkast gaan behoren als de drankjes tot je favorieten behoren. Ook enkele bitters(classic bitter en orange bitter) zijn handig om in huis te hebben; je doet er lang mee, want je gebruikt er vaak maar een ‘dash’ (enkele drupjes) van. Maar begin klein en hou het bescheiden. Vandaaruit kun je aanvullen naar eigen smaakvoorkeur.
    wat heb je nodig - VinissimaSpirit

Tenslotte een waarschuwing voor je aan de slag gaat. Een goede cocktail is verraderlijk verleidelijk en lekker. Je merkt nauwelijks dat er alcohol in zit. Geniet mateloos, maar met mate!

Advertenties