Tortillamandjes met worteltortilla, gegrilde groenten, pittige chipotle-beefreepjes en mango-munt-salsa

Ik kreeg een zak met tortilla’s…worteltortilla’s! Minder bloem, meer groente (45% wortel) en meer vezels! Er bestaat ook een knalrode bietentortilla. Klinkt gezond. Wat doe je met zo’n bijzondere tortilla? Nou, opeten. Maar niet als ‘gewone’ tortilla of wrap; daar had ik weinig zin in. Iedereen wrapt z’n tortilla al met roomkaas en zalm, met geitenkaas en honing of met kip en paprika. Tijd voor iets nieuws dus … de tortilla bowl! Maak eens een leuk mandje van je tortilla en je kunt ’m aan tafel lekker zelf met van alles vullen. Nog supergezellig ook! Kijk, zo wordt die tortilla vanzelf hip. Lekker met mango-muntsalsa en een glaasje Argentijnse malbec.

Tortillamandjes (4 personen)

  • En hoe maak je die tortillamandjes?
  • Het beste kun je kleine ovenvaste(!) metalen bakvormpjes of minipannetjes (doorsnee ca. 12 cm) gebruiken en de tortilla’s daar in duwen. Vul de tortilla’s vervolgens met een los balletje alumuniumfolie zodat ze tijdens het bakken niet ineenvallen. Een andere manier is om ze over een kom of schaaltje te bakken.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de tortillamandjes in ca. 10 minuten knapperig en lichtbruin.
  • Laat ze een beetje afkoelen en serveer ze leeg zodat je gasten ze aan tafel zelf kunnen vulling met de ingrediënten naar smaak.

Voor de vulling van de tortillamandjes
Vul de tortillamandjes met bijvoorbeeld:

  • Gegrilde (of gewokte) groenten, zoals ui, reepjes rode paprika, groene asperges, tomaatjes, mini-maïskolfjes
  • Zwarte bonen (uit blik), verwarmd
  • Maïskorrels (uit blik), verwarmd
  • Kerstomaatjes, gehalveerd
  • Ringetjes bosui
  • Avocado of guacomole
  • Blokjes of plakjes mango (bij kip of beef)
  • Gemarineerde beef
  • Reepjes kip met chilisaus
  • Rul gebakken en kruidig gehakt
  • Sla (reepjes botersla, ijsberg, romaine of little gem)
  • Geraspte kaas, bijvoorbeeld cheddar of oude kaas
  • Geef er ook crème fraiche, fijngesnipperde koriander en partjes limoen bij en naar wens ragfijn gesneden chili- of cayennepepertjes.

Mijn combinatie: ik nam gegrilde paprika en mini-maïskolfjes, ringetjes bosui, verse tomaatjes, botersla, zwarte bonen en reepjes gegrilde chipotle-beef (zie hieronder). Toppings: geraspte cheddar, koriander en crème fraiche. En lekker met een mango-muntsalsa (met kleine blokjes mango, een fijngesnipperd rood uitje, een ragfijn gesnipperd chili- of cayennepepertje, wat limoensap, fijngesneden muntblaadjes en platte peterselie, zout en versgemalen peper).

Chipotle-vleesmarinade:

Deze marinade is heerlijk bij biefstukjes of entrecôte. Even kort op een hete geribbelde grilplaat en klaar! Op de BBQ kan natuurlijk ook. En je kunt de marinade ook prima gebruiken voor groenten die je wilt roosteren. Voor bovenstaande tortillamandje had ik beefreepjes nodig, dus heb ik de reepjes gemarineerd en vervolgens kort gewokt.

De marinade bestaat uit:

  • 1dl goede olijfolie (geen extra vergine)
  • 1EL chipotle (*) (hou je niet zo van pittig, gebruik dan 1TL)
  • 1EL uienpoeder
  • 1TL mild paprikapoeder
  • 1 uitgeperst knoflookteentje
  • Sap van een halve limoen

Laat het vlees minstens een half uur marineren en dep het vlees eventueel nog wat droog voordat je het vlees op de grilplaat of BBQ legt of de reepjes wokt.

(*) Chipotle is gerookte en daarna gedroogde jalapeñopeper. Chipotle is een veelgebruikt ingrediënt in de Mexikaanse en TexMex keuken. Chipotle is redelijk pittig (3.000-10.000 op de Scoville-schaal die de heetheid van chilipepers meet; vergelijk: groene tabascosaus is 600-800, cayennepeper zit op 30.000-50.000 en Madame Jeanette en Scotch Bonnet zitten zelfs op 100.000-350.000), maar heeft vooral een echte rooksmaak (smokey), is heel geurig en aromatisch en smaakt zelfs een tikje zoet. De pittigheid is vergelijkbaar met die van espelette, niet echt heel schokkend dus.

Wijntip: neem een lekkere sappige en kruidige (Zuid-)Amerikaanse wijn erbij als je voor de beefreepjes gaat, bijvoorbeeld een Argentijnse malbec, een Chileense syrah of een Amerikaanse zinfandel. Ik koos voor: 2015 malbec van Kaiken uit Luján de Cuyo in Mendoza (Argentinië). Van het druivenras malbec met een vleugje cabernet sauvigon. De wijnproducent heeft zijn wijnen genoemd naar de wilde grijskopgans kaiken die over het Andes-gebergte trekt. Vader en zoon Aurelio Montes sr. en jr., gerenommeerde Chileense (!) wijnmakers, hebben in Argentinië een pure malbec gemaakt met 6 maanden houtrijping op nieuwe en gebruikte barriques van Frans eiken. Helder paarsrood. Geen krachtpatser met veel houttonen, maar een elegante soepele wijn met zachte tannines, aangename fraicheur en ingetogen hout. Zwarte bessen en bramen. Viooltjes en peper. Wat leer- en cacaotonen. 

Eet smakelijk!