Kip kumquat uit Corfu met “assyrtiko – wild ferment” van Gaía Estate uit Santorini

Gisteren aten we kip met kumquatsaus (zie recept hieronder) een gerecht dat we ooit aten in Afionas op Corfu kip in kumquatsaus, uitkijkend over een baai. Kumquat is een specialiteit van Corfu. De kleine sinasappelige citrusvrucht wordt er vooral gebruikt voor kumquatlikeur, maar ook voor sauzen.

Wat erbij te drinken? Een Griek natuurlijk! Wij kozen voor de 2013 Santorini, “assyrtiko – wild ferment” van Gaía Estate.

Gaía Wines

Gaía Wines is van oenoloog Yiannis Paraskevopoulos en landbouwkundig ingenieur Leon Karatsalos. Ze maken sinds 1994 met veel zorg topwijnen in Nemea en Santorini.

Het Griekse inheemse druivenras assyrtiko is vooral bekend van Santorini. Citrustonen en een mooie zuurgraad zijn typerend voor dit druivenras.

“Assyrtiko by Gaía”

De stokken voor deze “assyrtiko – wild ferment” van Gaía zijn 80 jaar oud en de wijngaard staat vlak bij zee op vulkanische bodem. De schil krijgt 12 uur schilweking, vandaar de intense geur. Voor de vergisting worden wilde gisten gebruikt. Daarna wordt de wijn gerijpt: 50% op inox, 20% op vaten van acaciahout, 20% op barriques van Frans eiken en 10% op Amerikaans eiken.

Strogele wijn. Geurige aromatische neus. Bittertje. Fraicheur. Mineralig. Kruidig. Rijp geel fruit. Citrus. Elegante houttoets. Geconcentreerd en complex.

De wijn kost €17,95 bij Marius – Jouwwijnvriend.

Recept Kip met kumquatsaus

Ik wilde de kip met kumquatsaus die we in Corfu aten namaken. En dat is gelukt, hoewel ik nergemns een goed recept kon vinden. Eerlijk…? Haha, hij was lekkerder! 🙂
De kip was minder droog, de saus wat voller. Hieronder het recept voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 4 kipfilets in blokjes, gekruid met gemberpoeder, kerrie en wat kipkruiden.
  • Twee uitgeperste sinaasappels of mineolas
  • 20 kumquats, in partjes van ca. 1/2cm gesneden en ontpit
  • 50gr suiker
  • 50gr honing
  • 1 kaneelstokje
  • Rijst

Bereiding

  • Kook rijst.
  • Doe honing, suiker, een kaneelstokje en ca. 1/2liter water in een pan en verwarm. Doe de in partjes gesneden kumquat erbij en laat ca. 8 minuten flink doorkoken (foto rechtsboven). Zorg dat de kumquats mooi oranje blijven, maar wel zacht worden.
  • Bak ondertussen de blokjes kipfilet in olijfolie aan alle kanten mooi bruin en blus af met het sap van de sinasappel of mineola. Laat even doorkoken en breng op smaak met zout en peper.
  • Doe de kumquatsaus erbij en bindt eventueel nog wat met maïzena en een scheutje witte wijn.
  • Schep de kip met kumquatsaus op de rijst en dien op.

Wijntip
Lekker met unoaked chardonnay, witte Rioja of een witte Griek van bijvoorbeeld de druif moschofilero, athiri of assyrtiko.

Καλή όρεξη. Kali orexi. Eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s