Dag 2 studiereis Macedonië: Tikves Winery


Wow. Geweldige wijnen en ontvangst van de grootste wijnproducent van Macedonië: Tikves Winery.

Imposante cijfers. 45 miljoen flessen, waarvan 500.000 premiumkwaliteit. 4.000ha wijngaard (1.000 eigen en 3.000 ingekocht). Wijnen van 30 druivenrassen. 50% wordt geëxporteerd.

De wijngigant is net aan het oogsten. Dat doen ze tot 12 uur en niet op het heetst van de middag. Er komt steeds meer aandacht voor terroir en er wordt steeds strenger geselecteerd. Kwaliteit heeft aandacht, de bulkwijnen zijn eruit. Het bedrijf is er trots op dat het als enige Balkanwijn 90+ punten van Parker kreeg. Wijnmaker Marko Stojakovic studeerde in Bordeaux en Montpellier en werkte bij diverse Franse wijnhuizen. Sinds 2010 versterkt hij het team van Tikves.

We proeven jonge vergistende oogst.

  • Lekkere bloemige 2014 Rkaciteli. Fris. Bloemig. Kweepeer. Zachte zuren. Verfrissend bittertje. Tropisch.
  • 2014 Temjanika met een klein zoetje.
  • 2014 Alexandria white van 75% chardonnay en 25% frisse riesling. Frisse combi die werkt.
  • 2014 Grenache blanc. Hier zit ook een klein beetje grenache gris bij. Fris met een amandelbittertje.
  • Alexandria rosé van 40% pinot noir, 40% merlot en 20% cabernet.
  • 2013 Bela Voda white van grenache en chardonnay. Dik en vol.
  • Mijn witte favoriet: waanzinnig mooie volle en complexe Barova white 2013 van grenache blanc en chardonnay met 5 maanden houtrijping, van vulkanische bodem op 600m hoogte. Complex. Balans, Vol, dik en romig. De 2014 is net wat frisser.
    Verschil tussen Bela Voda en Barova is het terroir. Dat van Barova wint het duidelijk.
  • We proeven ook de 2014 chardonnay van Domaine Lepovo, een ‘boutique winery’ met wijnen van zandbodem voor de lokale markt. Wat neutraal.
  • 2013 Merlot. Zacht, fruitig en sappig.
  • 2013 Cabsauv. Fruitig en licht en iets meer structuur dan de merlot.
  • 2013 Alexandria Cuvée van vranec, merlot en cabsauv. Mist wat spanning en zuren.
  • Mijn rode topper: 2013 Vranec Special Selection. Heel mooi! Stevig, donker fruit, koffie, goede fraicheur en concentratie.
  • 2012 pinot noir van Domaine Lepovo bekoort me niet.
  • Bela Voda red van plavec en vranec. Bijna zoet en weinig zuren. Rijp. 15 maanden hout.
  • Barova red van kratosija en vranec.
  • We sluiten af met een dikke volle Grand Cuvée Domaine Lepovo 2013 van 60% vranec, 30% cabsauv en 10% merlot.

Daarna een mooie lunch met door ons geselecteerde wijnen die laten zien dat de wijnen het ook aan tafel geweldig doen. Afsluiter met 1962 sipon (= furmint) en een brandy uit 1971.

Leuk om te horen trouwens dat Tikves ook trainingen voor sommeliers doet in eigen land. En ze houden op tv Food & Wine shows en schrijven artikelen over dit onderwerp. Baanbrekend, want kennelijk was er in Macedonië tot voor kort nauwelijks aandacht voor wijn-spijs.

Import in NL: Univin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s