Dag 2 Macedonië: Bovin Winery

Bovin Winery is een relatief kleine wijnproducent met 66 hectare eigen wijngaard (3.520 hl) en additioneel 1.080 hl ingekochte wijn en een productie van 1,27 miljoen flessen. Het bedrijf bestaat sinds 1998. Ook hier oogst men vroeg, heel vroeg. Ze beginnen om 4 uur ’s nachts en om 8 uur houden ze op. Wijn maken ze primair voor zichzelf en hun vrienden, maar inmiddels exporteren ze ook naar 35 landen.

We proeven o.a.

  • een zachte 2014 sauvignon blanc en
  • 2014 chardonnay,
  • een muscat temjanika,
  • 2013 traminer (zoetje en muscaatachtig),
  • de roséblend Bovin Ana Marija uit 2014 (van cabernet franc en cabernet sauvignon; tropisch, fruitig en zacht),
  • een kruidige rijpe 2013 cabernet sauvignon
  • een medicinale aardse 2013 merloen

En daarna komen we aan mijn rode toppers. Hier toont Bovin zich echt een specialist van het Macedonische druivenras vranec!

  • 2013 Alexandar van 33% vranec, 33% cabernet sauvignon en 33% merlot. Deze wijn won een Gouden Medaille bij de London Wine Challenge en de wijn wordt in de Balkan veel gewaardeerd. Het is Bovin’s meest verkochte wijn (37% van hun productie). Zachte fruitige wijn met goede concetratie. Gaat goed bij veel gerechten.
  • Ook de 2013 vranec is mooi.Zacht. Rijp. Vol. Veel donkerrood fruit. Aangenaam en sappig. Rijping in Macedonisch eiken!
  • 2011 Dissan van 100% vranec en van wijngaarden op 700m hoogte. Veel bitters en leertonen. Vermoeiende wijn die levendigheid mist.
  • 2012 Imperator van 100% vranec. 15,5% alc. Late harvest, de druiven zijn pas in november geoogst. De wijn is dan ook best zoet en heeft veel alcohol. Een type wijn die men in de Balkan wel weet te waarderen, verzekert men ons. Goed bij varken en vette gerechten. En ondanks de 15,5% alc. slobbert men er ter plekke rustig een flesje de man van achterover bij het eten.
  • 2009 cabernet barrique
  • Frank Sinatra-gevoelens krijgen we bij de 2011 My Way. Van 100% vranec en met maar kliefst 15,8% alc.! Vol, krachtig, maar ook hier een behoorlijke zoetimpressie en dus veel alcohol. de wijn is mooi, maar kost maar liefst €150 af wijnhuis! Geeft kennelijk niks, want de wijn is uitverkocht!
  • We eindigen met twee lokale toppers: de cherry brandy (een digestief) en de rakija. De laatste wordt in Macedonië ook veel als aperitief gedronken en bij de salade als voorgerecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s