De Sake Value Meter SMV en de aciditeit van sake…

20140706-232757-84477683.jpg
Dat was weer lekker. We kunnen ook steeds meer genieten van mooie sake. In dit geval een junmai met 70% polijsting (betekent dat 70% van de rijstkorrel is weggepolijst en dat maar 30% van de rijstkorrel over blijft). Fris. Licht. Elegant. Fruitig. Zuiver. Medium-bodied en off-dry. Van rijstsoort yamadanishiki.

Om het karakter van een sake te bepalen, gebruikt men de Sake Meter Value (SMV) en de aciditeit. Hoe hoger de SMV, hoe droger (b.v. +15 is zeer droog). Hoe lager de SMV, hoe zoeter (-15 is zoet). De SMV van deze sake bedraagt +4, off-dry dus. De aciditeit geeft de volheid (body) aan. 1.0 is licht, 1.5 is medium-bodied en 2.0 is een volle rijke sake. Onze sake is 1.4. Met een SMV van +4 en een aciditeit van 1.4 kun je deze sake dus typeren als off-dry en medium-bodied.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s