Pollo a la vasca (Baskische kipschotel) met Malabarista tempranillo & garnacha

20140613-212031-76831423.jpg
Mag het…? Een Spaans gerecht terwijl het Nederlands elftal nu tegen Spanje voetbalt? Vast niet. Maar dit is dan ook een Baskisch gerecht dat aan de Franse kant ‘poulet basquaise’ heet. Kip met als hoofdingrediënt paprika. Lekker met rijst of brood.

En zo doe je het:
Kippenbouten of kippendelen (drumsticks of … kunnen ook) zouten en samen met reepjes gerookt spek of serranoham een paar minuten aanbakken. Gesnipperde uien erbij, knoflook en reepjes rode en groene paprika, twee ontvelde en ontpitte tomaten, zout, tijm en een vleugje gerookt Spaans paprikapoeder (pimentón). Afhankelijk van je soort kip, nog 25-35 minuten met de deksel op de pan stoven. Heb je te weinig vocht, doe er dan wat witte wijn of (kippen)boullion bij.
Voeg er aan het einde nog wat verse zwarte peper en eventueel wat chilipeper bij.

Erbij uiteraard een Spaanse wijn. Stevig wit kan, maar niet al te zwaar rood ook. Wij kozen voor een lichtgekoelde rode wijn van tempranillo en garnacha: 2012 Vino de la Tierra 3 Riberas van Malabarista. Uit Navarra. Soepel rood met aangename kruidigheid, sappig rood fruit en hoge doordrinkfactor. Uitkijken dus, zeker als je ‘m wat koelt!

¡Salud! En dat het Nederlands elftal maar mag winnen…!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s