Vanavond op tafel: wijn en spijs ter inspiratie…

In mijn rubriek “Vanavond op tafel” zet ik regelmatig een foto van mijn diner en bijpassende wijn op mijn Facebook-pagina. Hieronder weer enkele wijn-spijs combinaties van de afgelopen tijd. Ter inspiratie of zomaar om even te bekijken…
Eet smakelijk alvast!

[5 nov 12 >;] was het nog even nagenieten van onze Oostenrijkse wijnreis: hertenfilet met sinas-portsaus en spruitjespuree met kastanjes. Erbij: twee Oostenrijkse wijnen: blaufränkisch uit Burgenland (rijp, zwoel, kruidig) en zweigelt uit Wachau (fris kersenzuur). De wijn uit Burgenland paste beter. De zweigelt had teveel frisse zuren voor bij het gerecht. Leuk en lekker weer.

[<; 30 okt 12] Kalkoen met speculaaskruiden, sinaasappelsaus en rode kool. Erbij: 2007 Yarra Valley Heathcote, shiraz viognier van Yering Station. Rhône-stijl met minty Aussie-elementen. Vol met kruidige elegantie.

[22 okt 12 >;] Pompoenrisotto. Erbij: 2010 Weisser Burgunder S van Kruger-Rumpf uit de Nahe.

[<; 19 okt 12] Lekker. Zelfgemaakte saffraansoep met mosselen en bleekselderij.

[18 okt 12 >;] Rode bietenstamppot met worst dit keer. Erbij: 2010 Alicante, A1 muvedre van de bekende Rioja-wijnmaker Telmo Rodriguez. Sappig, elegant, fruitig zonder hout. Aangename zuren die mooi passen bij de appeltjes die in de stamppot verwerkt zijn. Van druivenras muvedre, zoals ze de Spaanse monastrell lokaal noemen (en die in Frankrijk mourvèdre heet). Lekker. Druivenstokken worden aangeplant als traditionele ‘bush vines’. De wijnstokken worden dus niet langs draden geleid maar groeien als zelfstandige struik. De struiken staan ook verder van elkaar af dan bij draadgeleiding. Dit heeft in het warme Spanje twee voordelen: iedere struik vindt voldoende vocht, ook in droge jaargangen en de trossen hangen in de schaduw van de eigen bladeren, zodat ze minder ‘gestoofd’ worden. Telmo Rodriguez wordt een van de veelbelovende Spaanse wijnmakers van dit moment genoemd.

[<; 17 okt 12] Lekker avondje samen. Dat vieren we met champagne Lanson Black Label bij mosselen met saffraansaus

[13 okt 12 >;] Kippenlevertjes met portsaus en kersen. Erbij: 2010 IGT Sicilia, netello mascalese, “Il Passi” van Vigneti Zabù. 85% overrijpe laatgeoogste nerello mascalese. 15% nero d’avola. Door green harvest (blad wegknippen) krijgen druiven meer hitte en verliezen ze 30% gewicht. 6 maanden barriques. Zwoel. Rijp donker fruit. Kruidig. Balsamico. Maar 13% alc. maar toch rijk en vol. Mooie wijn die perfect past.

[<; 7 okt 12] Zuidafrikaanse bobotie met geelrijst. Erbij: 2011 chardonnay van Tokara uit Stellenbosch.

[6 okt 12 >;] Kalfslever met appeltjes en portsaus. Erbij: Elzas-gewurztraminer van Dirler en Rosso Veronese “Gemei” van Ottella (van 40% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 40% Corvina, Molinara, Rondinella). Duidelijke winnaar de gewurztraminer! De Italiaan heeft teveel zuren en is niet niet zwoel genoeg voor bij het zoete bijgerecht en de saus.

[<; 2 okt 12] Lekker bij de Marokkaanse gehaktrolletjes en tzatziki: de Marokkaanse rode wijn van @gransjean: 2010 AOG Beni M’tir, Cuvée Prestige “Ksar Bahia” van Zniber Vineyards. Rijpe blend van cabernet sauvignon en syrah. Zachte tannines. Souplesse. Sappig fruit. Zachte zuren. Lichte kruidigheid. Aangenaam als wat gekoeld. Valt me helemaal niet tegen. Sterker nog: zelfs lekker. En de eerste Marokkaanse wijn waar ik dat van zeg!

Eet smakelijk! Buon appetitio! Bon appetit! Guten Appetit! ¡Buen provecho!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s